Predstavljen prije nešto više od dvije godine, Android danas slovi kao najperspektivniji mobilni operacijski sustav, pred kojim je svijetla budućnost. Pozitivno dočekan od strane mobilne industrije, a i korisnika, Android iza sebe ima potporu prvenstveno Googlea, no i ostatka OHA koja uključuje najveće igrače mobilne industrije, sa očitim izuzetkom nekoliko konkurentskih tvrtki.

Android je mobilna softverska platforma temeljena na Linuxu, a sastoji se od operacijskog sustava, middlewarea i ključnih aplikacija. Koristi modificiranu verziju Linuxovog kernela.

Sam operacijski sustav je predstavljen u Studenome 2007. godine, zajedno sa OHA – Open Handset Alliance, organizacijom više od 60 tehnoloških tvrtki usredotočenih na razvoj otvorene mobilne platforme. Među njima našli su se Google, Intel, Nvidia,  HTC, Motorola, Samsung, Qualcomm i mnogi drugi, a zanimljivo je da su članovi i svi važniji mobilni operateri, a među njima i T-Mobile, Vodafone, Telefonica i američki Sprint.

Danas je Android popularna i prilagodljiva mobilna platforma, otvorena za programiranje putem SDK i fleksibilna za nadogradnje. Na tržištu je više od 20 proizvoda koji koriste taj operacijski sustav, među kojima su mobiteli, prijenosnici, tableti, e-čitaći i drugi, ne nužno komunikacijski uređaji.

Njegova rastuća popularnost sugerira da će uskoro postati jedan od najpopularnijih mobilnih platformi u svijetu, a Google je objavio da se dnevno dostavi preko 60 tisuća uređaja sa Androidom. Gartner predviđa da će do 2012. postati druga softverska platforma na mobilnim uređajima, a ComScore tvrdi da Android danas ima oko 10% tržišta.